Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto bananowe (chlebek bananowy)

Czekoladowe ciasto bananowe (chlebek bananowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 2895

Dodano:

Odsłon: 416

Już wiele razy spotykałam się w internecie z ciastem nazywanym chlebkiem bananowym, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie jadłam. Bardzo mnie jednak takie ciasto kusiło od dłuższego czasu. Postanowiłam więc teraz skorzystać z okazji i zrobić ciasto w tym stylu. Nie zrobiłam jednak tradycyjnego jasnego chlebka, a zdecydowałam się na czekoladowy z piernikową nutą i kawałkami gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło mega! Jest bardzo wilgotne i aromatyczne, ma wspaniałą konsystencję, nie jest suche i zapychające, a wręcz rozpływa się w ustach. Do tego jest bardzo łatwe do zrobienia i wychodzi za pierwszym razem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 100g masła
  • 3 dojrzałe banany (niezbyt duże)
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • ok. 40g gorzkiej czekolady
  • Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 70g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto bananowe (chlebek bananowy)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na to ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam do przestygnięcia. Jajka wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i utarłam na puszystą masę. Dodałam przestudzone masło i zmiksowałam do połączenia składnikó. Banany obrałam ze skórki i rozgniotłam widelcem, po czym dodałam do utartych jajek i wymieszałam. Mąkę pszenną tortową przesiałam do oddzielnej miski i wymieszałam z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Następnie tak przygotowaną mieszankę składników sypkich wmieszałam do masy jajeczno - bananowej. Na koniec do ciasta dodałam posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. W praktyce zajęło to ok. 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło wierzch ciasta polałam czekoladą, którą rozpuściłam w gorącym mleku. Ciasto wstawiłąm do lodówki, żeby polewa zastygłą, a następnie pokroiłam na plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń