Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27072

Dodano:

Odsłon: 729

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z cukinii w polewie z czekolady proteinowej to idealna słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale smakuje wspaniale - jest delikatne, wilgotne i naprawdę bardzo szybko znika! :D

Składniki

  • CIASTO:
  • 550 g cukinii
  • 180 g cukru pudru (z erytrolu)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • POLEWA:
  • 100 g czekolady proteinowej
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek mleka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto z cukinii (fit)

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Cukier puder z erytrolu* ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, ziarenka wanilii oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C na około 55 - 60 minut (do suchego patyczka)**. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

    * Erytrol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy.

    ** Jeśli patyczek po tym czasie byłby mokry, przykryjmy wierzch ciasta folią aluminiową, aby ciasto się nie przypaliło i dopieczmy je w niskiej temperaturze.

  2. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzone ciasto i odstawiamy do stężenia.

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń