Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo czekoladowe ciasto, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku.
Forma 28 cm x 26 cm
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 40-45 min.
Zimny biszkopt wyjąć z formy, zdjąć skórkę i przeciąć na dwa blaty. Jeden blat ponownie umieścić w formie.
Masa czekoladowa:
Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać 200 g masła, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i zagotować. Do drugiego naczynia wlać resztę mleka, czyli 250 ml, dodać 2 budynie i wymieszać. Czekoladę połamać w kostki. Gdy masło i cukier rozpuściły się, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, mieszać i poczekać aż się rozpuści. Ponownie włączyć palnik i wlać drugą część mleka (tą z budyniami). Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt w formie. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Odstawić do ostygnięcia.
Dekoracja:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać, wymieszane ze sobą, cukier puder i kakao. Kakaową śmietaną udekorować ciasto.
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30610
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 126
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 115
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 330
Jeśli znudziły ci się tradycyjne przekąski, spróbuj przygotować frytki z cuki...
Odsłon: 30610
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 126
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 115
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 330
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto łopatką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 40-45 min. Zimny biszkopt wyjąć z formy, zdjąć skórkę i przeciąć na dwa blaty. Jeden blat ponownie umieścić w formie.
Masa czekoladowa: Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać 200 g masła, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i zagotować. Do drugiego naczynia wlać resztę mleka, czyli 250 ml, dodać 2 budynie i wymieszać. Czekoladę połamać w kostki. Gdy masło i cukier rozpuściły się, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, mieszać i poczekać aż się rozpuści. Ponownie włączyć palnik i wlać drugą część mleka (tą z budyniami). Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt w formie. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Odstawić do ostygnięcia.
Dekoracja: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać, wymieszane ze sobą, cukier puder i kakao. Kakaową śmietaną udekorować ciasto.
Przepisy Desery
Desery
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Desery
Sernik czekoladowy
Desery
Ciasteczka Cookies - przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą
Desery
Sernik na zimno z owocami
PUSZYSTY I DELIKATNY SERNIK Z OWOCAMI
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi c...
Odsłon: 888
Sernik czekoladowy
Sernik jest pyszny, kremowy. Polecam.
Odsłon: 93