Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kakao i czekolady, do tego rodzynki, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Jak ktoś ma ochotę to ciasto można jeszcze udekorować roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem, ale jak dla mnie to takie ciasto jest w sam raz. Upieczcie na podwieczorek. Zapraszam :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93332
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1882
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5700
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5681
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93332
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1882
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5700
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5681
Składniki
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.
Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.
Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.