Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowe gniazdko z owocami"
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2151
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 800
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2151
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 800
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody. Ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 20 dag cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj do niej żółtka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy jajecznej. Wymiszaj ciasto łyżką.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto biszkoptowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 40 minut. Gotowy biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zetnij wierzch ciasta biszkoptowego, środek wydrąż pozostawiając ok. 2 centymetrowy spód i takiej samej grubości brzeg. Wydrążone kawałki i wierzch ciasta pokrusz. Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszaj z okruszkami i 45 dag owoców. Krem nałóż do środka ciasta. Obsyp resztą owoców.Źródło: Naj