Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowe kieszonki"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Ciasto: mleko podgrzej, do- daj pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści, zestaw z ognia. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem pudrem i solą. Masło rozpuść i odstaw. Jajka wbij do chłodnego mleka, zmiksuj. Dolej wodę gazowaną.
Do masy mlecznej, ciągle miksując, wsypuj małymi porcjami mąkę z kakao. Ciasto ma mieć gęstość śmietany. Na koniec wlej masło i wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Gruszki umyj, obierz i pokrój w grube plasterki. Zagotuj szklankę wody. Wlej sok z cytryny, wsyp cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Do gorącego syropu włóż gruszki i gotuj, aż lekko zmiękną. Naleśniki usmaż na natłuszczonej patelni. Nałóż kawałki gruszek, złóż. Ułóż na talerzu i polej rozpuszczoną, czekoladą. Schłodź.Źródło: Naj