Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ręcznie robione czekoladowe kubki wypełnione owocami kiwi z bitą śmietaną. W orginalnym przepisie, który pochodzi z Nowej Zelandii zamiast śmietany kremówki użyta jest surowa piana z białek, jak dla mnie zbyt ekstrawaganckie połączenie, dlatego ja użyłam śmietany.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 476
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 567
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 476
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 567
Składniki
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą czekoladą smarujemy za pomocą pędzelka foremki na muffiny, pamiętając aby warstwa czekolady była dość gruba.
Gotowe czekoladowe foremki odkładamy na dwie godziny do wyschnięcia. Po tym czasie z czekolady delikatnie zdejmujemy papierowe foremki.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i esencją waniliową. Owoce kiwi obieramy. Dwa owoce kroimy w kostkę, a jeden na plasterki, które potem kroimy jeszcze na pół. Do ubitej śmietany dodajemy kiwi pokrojone w kostkę.
Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą wypełniamy czekoladowe kubeczki. Czekoladowe kubeczki dekorujemy połówkami plasterków kiwi i migdałami pokrojonymi w ósemki. Smacznego !!!