Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 3579

Dodano:

Odsłon: 413

Pyszne, lekkie, mocno czekoladowe muffinki

Składniki

  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ½ szklanki cukru
  • 180 g masła
  • 5 jajek
  • 80 ml mocnego espresso - przestudzonego
  • 150 g czekolady
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe muffinki

Przygotowanie

  1. W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
    Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Żółtka oddzielić od białek – białka ubić na pianę.
    Do miski przełożyć przestudzone masło, dodać espresso i żółtka – zmiksować na średniej prędkości na gładko.
    Dodać mąkę, zmiksować na gładką masę, powoli dolewać czekoladę, miksując.

  2. Do masy łyżką przełożyć 1/3 piany, delikatnie wymieszać, przełożyć resztę piany i delikatnie zmieszać do połączenia się składników.
    Formę na muffinki wyłożyć papierkami, do każdego otworu włożyć po 2 łyżki ciasta,
    Piec 15 minut w 190 stopniach.
    Przestudzić przed jedzeniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń