Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz prezentu dla bliskiej osoby? Czekoladowe muffinki z budyniem są wprost idealne, np. na urodziny czy Dzień Mamy. Mocno kakaowe i nadziane słodką wanilią smakują przepysznie. Takie babeczki spodobają się wszystkim, a są naprawdę proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj i wypróbuj przepis!
Silikonowe foremki na muffinki (z przepisu wychodzi ok. 15 sztuk babeczek)
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
Rozpocznij od przygotowania budyniu, który znajdzie się w środku muffinek. Szklankę mleka wlej do garnka i zagotuj na średnim ogniu. W tym czasie pół szklanki mleka połącz z proszkiem budyniowym i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej rozpuszczony budyń i mieszaj do stężenia. Jeśli budyń szybko zgęstnieje, zmniejsz ogień i jeszcze chwilę gotuj, aby pojawiły się w nim bąbelki. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj głęboką miskę. Wsyp do niej wszystkie suche składniki na babeczki (mąkę, cukier i cukier wanilinowy, kakao i proszek do pieczenia). Przemieszaj łyżką.
Następnie dodaj do miski z suchymi składnikami wszystkie mokre składniki po kolei (olej, mleko i jajko). Wymieszaj masę, ale tylko do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do silikonowych foremek na babeczki (lub formy wyłożonej papilotkami) nałóż dużą łyżkę przygotowanego ciasta (aby zalało dno foremki). Na ciasto wyłóż jedną łyżeczkę ostudzonego i gęstego budyniu. Przykryj następnie dużą łyżką ciasta, by ukryć budyń. Ciasto powinno sięgać do ok. 3/4 wysokości foremek.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół i piecz ok. 30 minut. Sprawdź testem suchego patyczka, czy się upiekły. Jeśli są gotowe, wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę. Podziel czekoladę na małe kawałki. Zagotuj śmietankę w garnku i dorzuć do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się kawałków. Zdejmij z ognia.
Upieczone i ostudzone babeczki złap u spodu i wierzch zanurz w polewie czekoladowej. Odwróć i połóż na talerzu, aby polewa stwardniała. Jeśli chcesz dorzucić ozdobną posypkę, zrób to od razu po pokryciu polewą - zanim stanie się twarda. Babeczki z budyniem już gotowe!