Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe pękające ciasteczka

Czekoladowe pękające ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 544 Ocena: 7404

Dodano:

Odsłon: 1053

Bardzo pyszne czekoladowe ciasteczka, które po upieczeniu pękają.Taki efekt to ich zaleta.

Składniki

  • CIASTO:
  • -200 g. masła -200 g. gorzkiej czekolady -200 g. cukru
  • -200 g. mąki tortowej -200 g. maki ziemniaczanek -3 łyżki kakao
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 jajka -szczypta soli
  • DO OBTACZANIA:
  • -1 szklanka cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpuścić masło, czekolady i połowę cukru, na mniejszym ogniu. Zdjąć i ostudzić do letniego. Do miski przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować ze szczyptą soli i resztą cukru. Do mąki wlać masło z czekoladami, wymieszać łyżką drewnianą. Dodać jajka i zmiksować. Przełożyć na folię i zafoliować. Włożyć do lodówki na całą noc.

  2. Ciasto pokroić na plastry i kawałeczki. Zrobić kulki wielkości orzechów włoskich.Obtaczać w przesianym cukrze pudrze.

  3. Kulki układać na blaszce z papierem do pieczenia.

  4. Piec od. 13-15 min.w 175 *C. Nie przejmować się że są miękkie, one zastygną. Wyszło mi 65 szt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń