Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowe trufle"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Śmietankę kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połamane na mniejsze kawałki obydwie czekolady.
Mieszamy do rozpuszczenia czekolad, wlewamy alkohol. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia formujemy kulki zmoczonymi w zimnej wodzie rękami, obtaczamy w wiórkach kokosowych (można także dekorować kolorowymi posypkami, kakao, siekanymi migdałami czy mielonymi orzechami włoskimi). Odstawiamy w zimne miejsce, żeby trufle stężały.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki około 0,70 zł
Wartość odżywcza 100 g 458 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 63 gŹródło: Rewia