Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe uśmiechy

Czekoladowe uśmiechy

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22342

Dodano:

Odsłon: 7720

Malowniczy, piękny, a zarazem smaczny deser; w sam raz dla amatorów czekolady.

Składniki

  • ciemna czekolada, tabliczka
  • kakao, 2 łyżki
  • cukier puder, łyżka
  • truskawki, 200 gram
  • serek mascarpone, 1 opakowanie
  • śmietana 30-proc., 1 szklanka
  • żelatyna, łyżka
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe uśmiechy

Przygotowanie

  1. Czekoladę pokruszyć, włożyć do miseczki i postawić w garnuszku z gotującą się wodą. Rozsmarować ją na folii plastikowej wyłożonej na tacy. Odstawić do lodówki na 30 minut, żeby dobrze stężała. Potem wyjąć ją i delikatnie wykrawać z niej nożem trójkąty.

  2. Trójkąty ozdobić, posypując je najpierw kakao, później cukrem pudrem.

  3. Śmietanę ubić z cukrem, dodać do niej serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Ostudzić i wymieszać z musem.

  4. Mus wyciskać ze szprycki na płatki czekolady, a potem udekorować je pokrojonymi w cienkie plasterki truskawkami. Składać wieżyczki - po trzy płatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń