Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę że i Wy będziecie zadowoleni z tego czekoladowego ciasta. Jest tam wszystko, lekko wilgotne ciasto, owoce , galaretka i kawowa bita śmietana. Całość świetnie współgra i zadowala wszystkie podniebienia . Ciasto uwieńczone suszonymi gruszkami.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3212
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 181
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3212
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 181
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 65
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 91
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Ciasto. Suche składniki. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i pudrem. Mokre składniki. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem. Miękką margarynę krótko zmiksować, dodać suche i mokre składniki, krótko miksować do połączenia się składników. Ciasto piec w 180 C około 30 minut. Sprawdzajmy w piekarniku, bo ciasto jest ciemne. Ostudzić. Gruszki i galaretka. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm kostkę. Zagotować 250-300 ml wody , dodać cukry, wymieszać. Włożyć kawałki gruszek i gotować aż lekko zmiękną. Potem wyjmujemy owoce i schładzamy w lodówce. Pozostały kompot gruszkowy dopełniamy wodą do 500 ml, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy do częściowego stężenia. Z ciasta odcinamy wierzch, wyrównując powierzchnię. Wkładamy do blaszki lub zakładamy obręcz, nakładamy kawałki gruszek i lekko stężałą galaretkę. Schładzamy w lodówce.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy puder,kawę, mix i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego. Pokrojone kawałki ciasta szprycujemy śmietaną bezpośrednio przed podaniem. Dekorujemy kolorowymi suszonymi gruszkami. Suszenie gruszek. Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości. Gruszki kroimy na cieniutkie plasterki 1-1,5 mm. Wybierzmy owoce mniej dojrzałe. Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C.