Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowiec z kremem budyniowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Do białek wlej 5 łyżek zimnej wody i ubij je na pianę. Wsyp 15 dag cukru i cukier waniliowy, a kiedy rozpuszczą się w pianie, dołóż żółtka, krótko zmiksuj. Obie mąki przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszankę dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj plastikową łyżką.
Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o śr. 26 cm). Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 30 min. Ostudź na kratce kuchennej, rozetnij na 3 placki.
3. Proszek budyniowy dokładnie wymieszaj z 3 łyżkami cukru oraz 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj, zmniejsz ogień i powoli wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Ostudź.
4. Odłóż 1/2 orzechów włoskich. Pozostałe zmiel. Masło utrzyj z resztą cukru na jasny krem. Ucierając, dodawaj po łyżce budyniu. Wsyp wszystkie zmielone orzechy, wymieszaj. Kremem posmaruj 2 placki, ułóż jeden na drugim i przykryj trzecim. Schłodź. Tort posmaruj roztopioną polewą, udekoruj orzechami.Źródło: Tina