Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser na lato - zimna, śmietankowa pannacotta z dodatkiem kawy i czekolady. Pyszna i orzeźwiająca.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 491
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 931
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 227
Składniki
Żelatynę zalać wodą, odstawić na ok 5 minut, żeby napęczniała. Podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści ( to może chwilę potrwać- jeżeli w międzyczasie śmietanka zacznie się gotować to zestawić z ognia i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady). Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na koniec wlać kawę i likier kawowy. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Schłodzić w lodówce aż stężeje ( minimum 4 godziny). Podawać schłodzone. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić filiżanki do ciepłej wody – wystarczy je zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk. Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).