Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo malinowy deser z kaszy manny

Czekoladowo malinowy deser z kaszy manny

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1192

Dodano:

Odsłon: 1687

Maliny, czekolada i mięta to połączenie idealne. Po mocnym schłodzeniu deser jest świetny na gorące lato

Składniki

  • Kasza manna - 100g
  • Mleko - 250ml
  • Kardamon - 1 łyżeczka
  • Śmietana 18% - 100g
  • Cukier - 40g (jeśli wolicie mniej słodkie powinno wystarczyć 30g)
  • Czekolada - 40g
  • Maliny - 100g
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mleka dodajemy 100ml wody i łyżeczkę kardamonu. Kiedy się ugotuje, dodajemy kaszę i na wolnym ogniu gotujemy ok 5 minut. Pilnujemy, aby kasza się nie pszypaliła. Powinna być ugotowana na gęsto.

    Śmietanę ubijamy z cukrem. Ja dałam tylko 100g śmietany, jeśli chcecie aby deser był bardziej kremowy, możecie dać 200g, albo śmietanę 30% zamiast 18%.

    Do śmietany dodajemy kaszę i mieszamy na gładką masę.

    Masę dzielimy na pół. Do połowy dodajemy maliny, do drogiej połowy roztopioną czekoladę.


  2. Deser układamy warstwowo i trzymamy w lodórce co najmniej godzinę. Przed podaniem przystrajamy miętą.


    Z tej porcji wyszły 3 desery

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń