Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 66

To nie tylko zdrowsza wersja klasycznego budyniu, ale także potężna dawka magnezu i żelaza, a dzięki dodatkowi owocu granatu (który świetnie równoważy wytrawny smak gorzkiej czekolady) także świetna porcja witamin C, A, E i B.

Składniki

  • kasza jaglana 50 g
  • mleko 3,2% 250 ml
  • Kakao 3 łyżeczki
  • gorzka czekolada 64% 40 g
  • Miód 3 łyżki
  • Granat 3 łyżki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowy budyń jaglany

Przygotowanie

  1. Kaszę przepłukać na sicie ciepłą wodą, do czasu, aż woda będzie przeźroczysta. Przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. W razie potrzeby dodać więcej mleka.

  2. Do gorącej kaszy dodać kakao, połamaną czekoladę i miód. Dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Całość zblendować na gładki krem. Przełożyć do misek i udekorować pestkami granatu i startą czekoladą. Podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń