Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kremowy, delikatny, sycący, smaczny deser z kaszy jaglanej, której kompletnie się nie wyczuwa :-)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmiksować blenderem na "sypki piasek", dodać stopione i lekko przestudzone masło, wymieszać do powstania "mokrego piasku". Dno tortownicy (śr. 21-22cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, wyrównać i docisnąć dłonią, łyżką lub dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Masa jaglano-czekoladowa. Przepłukaną na sitku kaszę ugotować w 1 szkl. osolonej wody ok. 20 min. aż wchłonie całą wodę i będzie miękka. Ciepłą zmiksować dobrze blenderem do uzyskania bardzo gładkiej masy. Przełożyć do miski, dodać śmietankę, jogurt, cukry i zmisować do połączenia się składników. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie (ilość tylko do jej przykrycia). Przestudzić (nadal ma być płynna). Do masy jaglanej dodać przestudzone rozpuszczone czekolady, zmiksowac do połączenia składników. Dodać żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować. Masę przestudzić i przelać delikatnie na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. Gdy delikatnie stężeje na wierzch wyłożyć owoce i delikatnie wcisnąć. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, wylać na wierzch deseru, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :-) P.S. Przepis zainspirowany blogiem Moje Wypieki