Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy deser jaglany a'la sernik na zimno

Czekoladowy deser jaglany a'la sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11092

Dodano:

Odsłon: 1354

kremowy, delikatny, sycący, smaczny deser z kaszy jaglanej, której kompletnie się nie wyczuwa :-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • kakaowe herbatniki 10 dag
  • masło stopione 4 dag
  • Masa jaglano-czekoladowa:
  • kasza jaglana 1/2 szkl.
  • sól szczypta
  • śmietanka 30 lub 36% 250ml
  • czekolada gorzka 1 dag
  • czekolada mleczna 5 dag
  • jogurt naturalny 1/2 szkl.
  • cukier 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • żelatyna 4 płaskie łyżeczki
  • owoce (u mnie czarna porzeczka z nalewki)
  • galaretka czerwona 1
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowy deser jaglany a'la sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmiksować blenderem na "sypki piasek", dodać stopione i lekko przestudzone masło, wymieszać do powstania "mokrego piasku". Dno tortownicy (śr. 21-22cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, wyrównać i docisnąć dłonią, łyżką lub dnem szklanki. Wstawić do lodówki.
    Masa jaglano-czekoladowa. Przepłukaną na sitku kaszę ugotować w 1 szkl. osolonej wody ok. 20 min. aż wchłonie całą wodę i będzie miękka. Ciepłą zmiksować dobrze blenderem do uzyskania bardzo gładkiej masy. Przełożyć do miski, dodać śmietankę, jogurt, cukry i zmisować do połączenia się składników.
    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie (ilość tylko do jej przykrycia). Przestudzić (nadal ma być płynna).
    Do masy jaglanej dodać przestudzone rozpuszczone czekolady, zmiksowac do połączenia składników. Dodać żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować. Masę przestudzić i przelać delikatnie na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. Gdy delikatnie stężeje na wierzch wyłożyć owoce i delikatnie wcisnąć.
    Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, wylać na wierzch deseru, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

  2. Smacznego :-)

    P.S. Przepis zainspirowany blogiem Moje Wypieki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń