Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kremowy, delikatny, sycący, smaczny deser z kaszy jaglanej, której kompletnie się nie wyczuwa :-)
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 48
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 46
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1556
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1178
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 116
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 48
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 46
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1556
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1178
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 116
Składniki
Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmiksować blenderem na "sypki piasek", dodać stopione i lekko przestudzone masło, wymieszać do powstania "mokrego piasku". Dno tortownicy (śr. 21-22cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, wyrównać i docisnąć dłonią, łyżką lub dnem szklanki. Wstawić do lodówki. Masa jaglano-czekoladowa. Przepłukaną na sitku kaszę ugotować w 1 szkl. osolonej wody ok. 20 min. aż wchłonie całą wodę i będzie miękka. Ciepłą zmiksować dobrze blenderem do uzyskania bardzo gładkiej masy. Przełożyć do miski, dodać śmietankę, jogurt, cukry i zmisować do połączenia się składników. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie (ilość tylko do jej przykrycia). Przestudzić (nadal ma być płynna). Do masy jaglanej dodać przestudzone rozpuszczone czekolady, zmiksowac do połączenia składników. Dodać żelatynę i jeszcze raz krótko zmiksować. Masę przestudzić i przelać delikatnie na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. Gdy delikatnie stężeje na wierzch wyłożyć owoce i delikatnie wcisnąć. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, wylać na wierzch deseru, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :-) P.S. Przepis zainspirowany blogiem Moje Wypieki