Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ten deser, prosty i szybki w przygotowaniu, można zrobić go wcześniej, zamrozić i wyjmować w miarę potrzeby.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7882
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1118
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13650
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7882
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1118
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13650
Składniki
4 kokilki 5 na 5 cm wysokości. Czekoladę z masłem rozpuszczamy nad parą wodną. Studzimy. Mikserem ubijamy jajka z cukrem, możemy dodać szczyptę soli.
Do puszystej gęstej masy dolewamy strumieniem ostudzoną płynną czekoladę, cały czas ubijając. Odstawiamy robot, dodajemy jedną prawie płaską łyżkę mąki, drugą bardziej czubatą i mieszamy łyżką.
Kokilki smarujemy masłem posypujemy odrobiną kakao. Każdą napełniamy do 3/4 wysokości ciastem , w środek wkładamy cząstkę białej czekolady, dociskamy tak by lekko przykryło ją ciasto. Ja wstawiam kokilki do zamrażalnika i wyjmuję w miarę potrzeby, ale można też piec od razu . Piekarnik nagrzewamy do 180 C, fondanty pieczemy ok. 14-17 minut. Po około 7-8 minutach zaczynają rosnąć i wtedy trzeba je obserwować.
Ważne jest aby ich nie zapiec, bo nie będzie płynnego środka. Takie nie mrożone pieką się trochę szybciej. Teraz już tylko jeść :)