Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy krantz

Przepis dnia 2016-12-22
Czekoladowy krantz

Autor:

Przepisów i artykułów: 508 Ocena: 6422

Dodano:

Odsłon: 1770

polecam :)

Składniki

  • 300 g mąki + mąka do podsypania i wyrabiania
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki oliwy
  • 250 g daktyli,3 łyżki kakao, ok. 1/2 szklanki wody
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Daktyle trzeba przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą, tak aby przykryła owoce. Odstawić na godzinę.Odsączyć daktyle z wody i odsączyć w dłoniach. Włożyć do blendera i zmiksować, podczas tej czynności dodawać wodę i kakao.
    Do osobnej miski należy dać drożdże, mleko i cukier. Ja daję od razu całą szklankę mleka.
    Zaczyn odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie należy dodać resztę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
    Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców.
    Odstawić na 20 minut.
    Następnie pognieść chwile ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm.
    Krem daktylowy rozprowadzić po całym cieście, uformować roladę.
    Przykryć ją ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175* i piec 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń