Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
polecam :)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Daktyle trzeba przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą, tak aby przykryła owoce. Odstawić na godzinę.Odsączyć daktyle z wody i odsączyć w dłoniach. Włożyć do blendera i zmiksować, podczas tej czynności dodawać wodę i kakao. Do osobnej miski należy dać drożdże, mleko i cukier. Ja daję od razu całą szklankę mleka. Zaczyn odstawić na 15 minut. Po tym czasie należy dodać resztę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Odstawić na 20 minut. Następnie pognieść chwile ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm. Krem daktylowy rozprowadzić po całym cieście, uformować roladę. Przykryć ją ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175* i piec 30-40 minut.