Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik na owsianym spodzie

Czekoladowy sernik na owsianym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 303 Ocena: 1661

Dodano:

Odsłon: 15798

Delikatne i wilgotne ciasto, które polecam na każdą okazję.

Składniki

  • Płatki owsiane górskie 2 szklanki
  • Margaryna do pieczenia schłodzona 1/3 kostki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Cukier 1/4 szklanki + 1/2 szklanki do sera
  • Twaróg trzykrotnie mielony lub homogenizowany 1 kg
  • Jajka 3 szt.
  • Kakao naturalne 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowy sernik na owsianym spodzie

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane rozdrobnić blenderem tak, aby przypominały z wyglądu mąkę razową.

  2. Rozdrobnione płatki, margarynę, cukier wanilinowy i 1/4 szklanki cukru zagnieść do połączenia składników.

  3. Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, bok lekko natłuścić. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy i rozprowadzić je równomiernie dociskając do dna.

  4. Na czas przygotowywania masy serowej tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika z włączonymi grzałkami górną i dolną, rozgrzanego do temperatury około 190 stopni Celsjusza.

  5. Jajka, 1/2 szklanki cukru i kakao miksować mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty.

  6. Dodać twaróg i zmiksować do połączenia składników.

  7. Masę serową wylać na podpieczony owsiany spód.

  8. Całość piec przez około 90 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza w piekarniku z włączoną grzałką dolną.

  9. Po upieczeniu delikatnie oddzielić nożem ciasto od brzegu tortownicy i pozostawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń