Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitny, mega czekoladowy, rozpływający się w ustach sernik na zimno bez dodatku żelatyny. Rozkosz :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 30
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12567
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 30
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12567
Składniki
Spód ciasteczkowy: Herbatniki należy zmiksować w blenderze kielichowym na sypko, dodać kakao i roztopione masło, całość wymieszać do uzyskania konsystencji tzw. mokrego piasku. Dno tostownicy (średnica 21-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Mase ciasteczkową wysypać, wyrównać, docisnąć i wstawić do lodówki na czas przygotowywania sernika. Masa serowo-czekoladowa: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić (ma być chłodna ale nadal płynna). Schłodzony serek mascarpone wymieszać dokładnie łyżką z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Partiami dodawać wystudzoną czekoladę, za każdym razem dokładnie mieszając rózgą kuchenną. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowo-czekoladowej i delikatnie ale dokładnie wymieszać całość szpatułką, do połączenia się wszystkich składników. Dodać wiśnie (wydrylowane) i delikatnie wymieszać. Masę serowo-czekoladową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównać. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Dowolnie udekorować (u mnie płatki czekolady i kandyzowane wisnie)
Smacznego :-) P.s. przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki