Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik z bitą śmietaną

Czekoladowy sernik z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 2209

Dodano:

Odsłon: 534

Jeśli znudziły Wam się klasyczne serniki, to taki chyba pokochacie miłością od pierwszego spróbowania <3 Mało, że pięknie wygląda, pachnie niesamowicie, to smakuje tak, że wyskoczysz z kapci ;) Przepis pojawił się kiedyś na przepisach w Interii. Na stronie nazywał się chyba tort śmietanowy, czy jakoś tak. W każdym razie dla mnie to taki sernik z bajerami ;) Jest naprawdę mega, więc podaję dalej <3 Jeśli szukasz pomysłu, czym zaskoczyć gości, to będzie właśnie to :)

Składniki

  • (porcja na blachę 24x24cm)
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego lub kanapkowo-sernikowego
  • 100g masła
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • Masa śmietanowa:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 250ml śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowy sernik z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i studzimy na tyle, by była lekko letnia, ale wciąż płynna.

  2. Jajka z cukrem ubijamy na puch.

  3. Dodajemy twarożek i kakao. Ciągle ubijając, dodajemy roztopioną wcześniej czekoladę i budyń.
    Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez około 80 minut.

  4. 350 ml kremówki ubijamy na sztywno. żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  5. W misce mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (odkładamy łyżeczkę cukru pudru) i rozpuszczoną żelatyną. Kwaśną śmietanę dobrze jest wyjąć z lodówki ze dwie godzinki wcześniej, żeby nabrała temperatury pokojowej, bo łatwo robią się glutki z żelatyny. Ja akurat zapomniałam i bach, katastrofa gotowa ;)

  6. Łączymy razem, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy.

  7. Masę śmietanową przekładamy na upieczony sernik i równamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

  8. Resztę kremówki ubijamy na sztywno z pozostałą łyżeczką cukru pudru (w razie wątpliwości można dodać jakiś śmietan-fix) i dekorujemy ciasto. Odstawiamy na noc do lodówki.

    Podajemy udekorowane listkami mięty lub melisy.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń