Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy torcik musowy

Przepis dnia 2019-04-30
Czekoladowy torcik musowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 11220

Słodkości ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej czekolada. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny torcik musowy na biszkoptach. Ten deser przyniesie cudowne doznania smakowe oraz dostarczy dużej dawki endorfin. W połączeniu z filiżanką latte, można odpłynąć w kulinarne niebo. Przepis na ten deser jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • MUS CZEKOLADOWY:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 300 g śmietany kremówki
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • PONCZ:
  • 50 ml likieru czekoladowego
  • 20 ml wody
  • płaska łyżeczka miodu gryczanego
  • SPÓD:
  • biszkopty podłużne
  • WIERZCH:
  • starta mleczna czekolada
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Likier czekoladowy, wodę i miód gryczany przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy dla dobrego połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie podłużne biszkopty, które nasączamy ostudzonym ponczem.

  2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy partiami rozpuszczoną w wodzie żelatynę, pamiętając o energicznym mieszaniu. Następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia oraz delikatnego napowietrzenia masy. Śmietankę kremówkę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.

  3. Masę czekoladową wylewamy na biszkoptowy spód, wierzch posypujemy startą czekoladą mleczną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do odpowiedniego stężenia.

  4. Wierzch możemy posypać także gorzką czekoladą lub ciemnym kakao.

    * Jogurt grecki dodawany do masy powinien mieć temperaturę pokojową.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń