Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy tort dyniowy

Czekoladowy tort dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 5646

Pyszny, czekoladowy tort dyniowy to idealna propozycja na jesienny deser :) Pyszny krem i ciemne ciasto tworzą słodkość od której ciężko się oderwać :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka 5 szt.
  • mąka pszenna Typ 500 1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Kakao 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • Krem:
  • pure z dynii 400 g
  • Mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 330 ml
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • Cukier puder 7 łyżek
  • Żelatyna 1 łyżka
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • Dodatkowo:
  • czekolada gorzka 60% 100 g
  • Kakao 1 łyżka (do posypania)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowy tort dyniowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Dno tortownicy (23cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na puszysto, stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie szklista dodawać po jednym żółtku i ubijać. Dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część mąki z kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec biszkopt do suchego patyczka przez ok. 30-35 minut. Biszkopt wyjąć i przestudzić. Lekko ciepły obrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 części.

  2. Krem dyniowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i schłodzone pure z dyni. Krótko zmiksować. Żelatynę zahartować łyżką masy, dodać do masy dyniowej. Zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Lekko zastygniętą masą przełożyć blaty i wsmarować brzegi i wierzch tortu. Wstawić do lodówki.

  3. Wykończenie: Z papieru do pieczenia wyciąć długi pasek odpowiadający obwodowi tortu oraz jego wysokości. Rozłożyć na blacie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do woreczka strunowego, zrobić niewielkie nacięcie w jednym z rogów. Na przygotowanym arkuszu papieru zrobić czekoladowe wzorki. Arkuszem papieru z wzorkami obłożyć tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady na kilka minut. Delikatnie zdjąć arkusz papieru. Wierzch tortu posypać gorzkim kakao, wykorzystując do dekoracji przygotowany wcześniej szablon.

  4. Rady:
    Pure z dyni: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
    Pure z dyni nie powinno być zbytnio wodniste. Można wcześniej przełożyć je na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
    Ilość żelatyny użytej do kremu zależy od konsystencji pure z dyni, jeśli jest rzadsze należy dodać jej więcej, jeśli zwarte należy zmniejszyć jej ilość.
    Jeśli wolisz słodszy krem do tortów, możesz dodać więcej cukru pudru, w zależności od upodobań.
    Blaty tortu można dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub naparem herbaty z odrobiną alkoholu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń