Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy tort z bananami

Czekoladowy tort z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 800

Ten tort robiłam już kilka razy. Zachwycił swoją prostą dekoracją wszystkich. Smak czekoladowo bananowy jest uwielbiany przez wielu czekoladoholików ;) Kakaowy wilgotny biszkopt nasączony ponczem z nutą alkoholu, banany i mnóstwo kremu czekoladowego pokochają wszyscy którzy lubią słodycze.

Składniki

  • Biszkopt kakaowy (24cm):
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklaki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Mus czekoladowy:
  • 500ml smietanki 30%
  • 100g mlecznej czekolady
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 250g mascarpone
  • 3 banany
  • Ganache do obtoczenia bokłów:
  • 250ml śmietanki 30%
  • 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • Poncz:
  • 2 łyżki soku cytryny
  • 1/2 l przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • Dekoracja:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na gęstą pianę, dodajemy małymi porcjami cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę i kako. Wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Piec 30 minut w 160ºC.

  2. Poncz: W wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z wyciśniętej cytryny.

  3. Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Do śmietanki przekładamy mascarpone, ubijamy na puszysty krem.

  4. Ganache: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie można nią smarować boki ciasta.

  5. Dekoracja: Żelatynę namoczyć, odstawić do napęcznienia. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysty krem. Na koniec dodajemy roztopioną żelatynę.

  6. Sposób składania tortu: Biszkopt podzielić na 3 jednakowe placki. Każdą warstwę należny nasączyć i przełożyć musem czekoladowym na który układamy pokrojone w plastry banany.
    Boki tortu obkładamy mocno schłodzonym ganache. Gorę ozdabiamy kremem czekoladowym, za pomocą worka cukierniczego z użyciem tylko Wilton M1. Boki górnej części tortu posypujemy ciemnym kakaem. Delikatnie posypujemy maleńkimi cukiereczami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń