Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest mocno czekoladowe. Słodka delikatna śmietanka i truskawki dobrze przełamują smak gorzkiej czekolady. Tort przekładany jest bitą śmietaną, a nie klasycznym kremem waniliowym, bo chciałam, żeby ciasto było lekkie.
ciasto:
Nagrzać piekarnik do 180C.
W misce miksera zmieszać suche składniki:mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dodać mokre składniki: jajko, maślankę, stopione masło i ekstrakt waniliowy.
Wymieszać wszystko mikserem na gładką masę.
Dół formy do pieczenia wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Wlać połowę masy ( ja używałam tortownicy o średnicy 16cm) i wsadzić do piekarnika.
Piec dopóki drewniany patyczek nie będzie obierał się ciastem, około 55 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Tort przekładać masą i konfiturą dopiero jak będzie w temperaturze pokojowej.
tort:
Schłodzone ciasta wyjąć z formy. Jedno ciasto posmarować konfiturą na górze, drugie na dole.
Do miski wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i sok z cytryny. Ubijać na sztywną pianę, dodając powoli cukier.
Gotową bitą śmietanę przełożyć ciasta.
Na górę nałożyć połowę masy i przyozdobić truskawkami pociętymi w ćwiartki.
Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą sero...
Odsłon: 2744
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 57
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 60
Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą sero...
Odsłon: 2744
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 57
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 60
Składniki
ciasto: Nagrzać piekarnik do 180C. W misce miksera zmieszać suche składniki:mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dodać mokre składniki: jajko, maślankę, stopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Dół formy do pieczenia wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem. Wlać połowę masy ( ja używałam tortownicy o średnicy 16cm) i wsadzić do piekarnika. Piec dopóki drewniany patyczek nie będzie obierał się ciastem, około 55 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Tort przekładać masą i konfiturą dopiero jak będzie w temperaturze pokojowej. tort: Schłodzone ciasta wyjąć z formy. Jedno ciasto posmarować konfiturą na górze, drugie na dole. Do miski wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i sok z cytryny. Ubijać na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Gotową bitą śmietanę przełożyć ciasta. Na górę nałożyć połowę masy i przyozdobić truskawkami pociętymi w ćwiartki.
Przepisy Desery
Desery
Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia
Desery
Tort poprzeczny bez pieczenia
Desery
Sernik na zimno z mascarpone
Desery
Babka z galaretek
Wieloowocowe ciasto serowe bez pieczenia
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 57
Tort poprzeczny bez pieczenia
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 233