Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czysty barszcz z grzybowymi uszkami"
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 2784
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 2733
Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.
Odsłon: 578
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 2784
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 2733
Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.
Odsłon: 578
Składniki
Zakwas: buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i chlebem. Zalej 1,5 l ciepłej wody. Trzymaj 3 dni w temperaturze pokojowej. Usuwaj tworzący się nalot. Gotowy zakwas wstaw do lodówki.
Jabłka i cebulę obierz. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść. Bulion połącz z buraczanym zakwasem. Dodaj ziele angielskie, jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut, przecedź. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.
Uszka: grzyby zalej wodą. Mocz 3 godziny, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane grzyby oraz bułkę tartą. Wbij jajko. Wymieszaj, dopraw.
Ciasto: mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami wrzątku i olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto. Cienko je rozwałkuj i wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż porcję farszu. Złóż na pół. Zlep brzegi, formując uszka. Ugotuj je w posolonym wrzątku. Odcedź, przełóż do talerzy i zalej barszczem.Źródło: Tina