Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czysty barszcz z grzybowymi uszkami"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34675
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3974
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34675
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 351
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3974
Składniki
Zakwas: buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i chlebem. Zalej 1,5 l ciepłej wody. Trzymaj 3 dni w temperaturze pokojowej. Usuwaj tworzący się nalot. Gotowy zakwas wstaw do lodówki.
Jabłka i cebulę obierz. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść. Bulion połącz z buraczanym zakwasem. Dodaj ziele angielskie, jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut, przecedź. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.
Uszka: grzyby zalej wodą. Mocz 3 godziny, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj posiekane grzyby oraz bułkę tartą. Wbij jajko. Wymieszaj, dopraw.
Ciasto: mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami wrzątku i olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć ciasto. Cienko je rozwałkuj i wytnij kwadraciki. Na każdym ułóż porcję farszu. Złóż na pół. Zlep brzegi, formując uszka. Ugotuj je w posolonym wrzątku. Odcedź, przełóż do talerzy i zalej barszczem.Źródło: Tina