Do góry

Desery Przepis na:

Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa

Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2377

Dodano:

Odsłon: 486

Zdrowe wydanie przepysznej tarty, która zadowoli każde podniebienie

Składniki

  • 250 g daktyli
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 40 g nasion słonecznika (można pominąć)
  • 80 g płatków jaglanych lub owsianych
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g twarogu chudego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 mango
  • +kostka czekolady gorzkiej do posypania
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Daktylowa tarta z kremem o smaku mango i kokosa

Przygotowanie

  1. Daktyle jeśli suszone, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godz. a następnie odcedzić. Jak świeże to wrzucamy od razu do melaksera i dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą wylepiamy spód i wstawiamy do lodówki na 1 godz. w celu utwardzenia.

  2. Mango obieramy, kroimy na np. kawałki w celu pozbycia się pestki i blendujemy na mus.

  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.

  4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i na chwilę odstawiamy.

  5. Do miksera wrzucamy twaróg, wiórki kokosowe, mus z mango, ubitą śmietankę i miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy żelatynę i krótko jeszcze miksujemy. Powstały krem wylewamy na spód i rozprowadzamy równomiernie. Polecam zetrzeć na małych oczkach kostkę czekolady na wierzch. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 grudnia 2017 Tarta z nutą egzotyki :D
Super przepis, biorę do wypróbowania ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń