Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Danie dla najmłodszych. Wiosenne sandwicze"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 112
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 112
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Pieczywo tostowe (pszenne lub pełnoziarniste) zrumień w tosterze, opiecz na blasze w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu. Odłóż do przestygnięcia.
Ser gouda (w kawałku) umieść w foliowym worku i wrzuć do wrzącej wody, aby zmiękł. Następnie zagnieć go z 1 łyżeczką koncentratu (lub 2 łyżeczkami keczupu). Rozwałkuj na cienki placek. Odłóż do lodówki do stężenia.
Sałatę opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz listki papierowym ręcznikiem kuchennym. Umyj pomidorki koktajlowe. Pokrój je w cienkie plasterki.
Przestudzone lekko kromki pieczywa tostowego posmaruj cienko masłem (lub, ewentualnie, margaryną). Połowę kromek obłóż listkami sałaty, szynką w plasterkach oraz pokrojonym i fantazyjnie zrolowanym serem edamskim.
Na warstwie szynki oraz żółtego sera rozłóż plasterki pomidorków koktajlowych. Przykryj pozostałymi kromkami pieczywa tostowego (układaj je masłem do środka).
Ze schłodzonego sera z koncentratem (lub keczupem) oraz z sera typu cheddar foremkami do ciasteczek powycinaj figurki zwierzątek, ptaszków lub motyli. Udekoruj sandwicze. Podawaj na kolację.
Czas ok. 45 min; słoik – 380 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety