Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche i aromatyczne ciasto do herbaty
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 438
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 60
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 147
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 438
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 60
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 147
Składniki
Orzechy sparzyć gorącą wodą ,pokroić na drobno.Rodzynki umyć.Mąkę masło ,cukier ,proszek do pieczenia,posiekać na stolnicy.Jajka,żółtka oddzielić od białek.Żółtka dodać do suchych produktów na stolnicy ,dodać również śmietanę ,zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.Każdą rozwałkować.Blaszkę 35x24 wyłożyć papierem do pieczenia ,łożyć rozwałkowane ciasto.Posmarować konfiturą morelową.
Z połowy białek ubić pianę i wyłożyć na konfiturę.
Posypać połową orzechów i rodzynek.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,włożyć ciasto ,piec 15 min lub aż wierzch się zrumieni.
Z drugą połową ciasta postąpić identycznie.Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Wyłożyć na ciasto .
Przykryć drugim ciastem.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , polać ciasto ,posypać wiórkami kokosowymi.