Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatna babka ucierana z czekoladą"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Margarynę rozpuścić w rondlu, wymieszać z kakao, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Żółtka utrzeć na puszysto z cukrem drobnym i waniliowym. Do puszystej masy dodawać małymi porcjami (np. po 2 łyżki) mąkę i tłuszcz z kakao, na koniec delikatnie wymieszać z białkiem i pokruszoną czekoladą.
Formę do babek wysmarować tłuszczem, obsypać przesianą bułką tartą, przelać ciasto, wygładzić wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec do momentu, aż wbity w babkę patyczek będzie suchy, ok. 40-50 min.
Babkę wystudzić, delikatnie wyjąć z formy, by jej nie uszkodzić, udekorować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Do ciasta możesz dodać posiekane migdały albo orzechy. Polewę obsyp płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium