Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Deser budyniowy z mango"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 209
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 209
Składniki
Przygotuj mus. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody, przestudź. Owoce mango obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę (powinnaś otrzymać ok. 70 dag owoców). Zmiksuj je blenderem na gładki mus. Przełóż do rondelka, lekko podgrzej. Dodaj cukier oraz sok z cytryny, wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę, całość podgrzewaj 1-2 minuty. Mus przełóż do blaszki lub foremek, wstaw do lodówki, by stężał.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zacznie wrzeć, dodaj rozrobiony proszek budyniowy. Mieszając, gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj żółtka; wciąż mieszając, gotuj 1 min. Wystudź. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody, odstaw by przestygła. Do zimnego kremu budyniowego dodaj mascarpone oraz śmietanę, zmiksuj. Na koniec dodaj żelatynę i jeszcze raz zmiksuj. Krem przelej na stężały mus i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
(bez czasu oczekiwania): 30 min Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie