Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one słodkości oraz niepowtarzalnej chrupkości dodały. Na 6 porcji tylko jednej łyżki cukru użyłam, którego do panna cotty dołożyłam. W masie czekoladowej wafelki ukryłam i waniliową masą przykryłam, które kolorem i konsystencją kontrastowały, ale idealnie ze sobą smakowały. Deser podałam z owocami lekko zmrożonymi, malinami, porzeczką czarną, wiśniami, czyli lekko kwaśnymi. Smak ich ponownie wafelkami został osłodzony jak dla mnie i moich gości to był deser wymarzony.
Do przygotowania deserów potrzebne będą metalowe krążki, jeśli ich nie macie, można przygotować np. w szklanych dużych kielichach.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8590
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7097
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4837
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327655
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8590
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7097
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4837
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327655
Składniki
Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy w rondelku, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszamy do momentu rozpuszczenia, na gładką masę. Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godz., następnie miksujemy na krem, robotem z końcówkami do ubijania. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Krążki układamy na deseczce, rozkruszamy herbatniki i wypełniamy nimi dno. Następnie dodajemy połowę masy czekoladowej. Nugatowe wafelki kroimy w kostkę, wkładamy w masę czekoladową i przykrywamy je pozostałą częścią masy. Wierzch delikatnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy panna cottę. Mleko gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem ziarenek i laski wanilii. Dolewamy śmietankę (laskę wyciągamy), dodajemy cukier, podgrzewamy ciągle mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml przegotowanej, gorącej wody. Dodajemy ją do mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa przestygnie (zacznie się ścinać) przelewamy ją do krążków, na masę czekoladową. Tak przygotowane krążki czekoladowe z panna cottą pozostawiamy w lodówce na cała noc.
Za pomocą ciepłego noża wykrawamy deser z krążków i delikatnie wyciągamy. Deser podajemy z owocami i wafelkami nugatowymi i mlecznymi. Rada: zmrożone maliny można rozkruszyć, a większe owoce na kilka min wyjmujemy z zamrażalnika, żeby delikatnie zmiękły. Można użyć owoców świeżych lub dodać swoje ulubione, ale połączenie tych kwaśnych daje najlepszy smak.