Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser przygotowany do popołudniowej kawusi. Deser bardzo prosty w przygotowaniu , smaczny i lekki. Do galaretki dodałam truskawki z syropu, a syrop wykorzystałam do rozpuszczenia galaretek.
trzepaczka, foremka serduszka, garnki, sitko, prostokątna foremka,
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21591
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21591
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
Serduszka; Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml, przegotowanej gorącej wody. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie przelać do leciutko natłuszczonych foremek serduszka i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Truskawki odsączyć z syropu na sitku. Syrop 200 ml. przelać do garnka dolać 600 ml. wody i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu wyłączyć i wsypać 2 galaretki truskawkowe , dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do prostokątnej foremki lekko natłuszczonej włożyć truskawki, wlać rozpuszczoną galaretkę i włożyć na parę godzin do lodówki do stężenia. Zagotować 600 ml. wody po zagotowaniu wyłączyć wsypać 8 łyżek żelatyny i 5 łyżek galaretki cytrynowej, mieszać tak długo aż żelatyna i galaretka się całkowicie rozpuszczą Śmietanę kremówkę ubić ręczną trzepaczką dodając cukier puder , połączyć z jogurtem greckim. Do masy jogurtowej stopniowo dodawać letnią żelatynę cały czas mieszając trzepaczką. Tak przygotowaną masę jogurtową wlać na stężoną galaretkę i ponownie włożyć do lodówki. Gdy masa jogurtowa będzie prawie gotowa (prawie stężała) ułożyć na niej serduszka z galaretki i ponownie włożyć do lodówki. Po stężeniu deser pokroić na kawałki według serduszek. Czas przygotowania + czas chłodzenia.
Deser gotowy do całkowitego stężenia.