Do góry

Desery Przepis na:

Deser jaglany z owocami i bitą śmietaną

Deser jaglany z owocami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18113

Dodano:

Odsłon: 24632

bardzo smaczny deser. Składniki na 4 porcje

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1-1,5 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • ok szklanki owoców (ja dałam jezyny, truskawki i maliny)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 200ml śmietanki 30%
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.

  2. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii, wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości ok 15-20min
    co jakiś czas mieszając. Ugotowaną jaglankę przekładamy do pucharków

  3. Owoce wrzucamy do garnuszka, wlewamy odrobinkę wody, dodajemy cukier. Gotujemy kilka chwil aż puszczą sok. Rozdrabniamy widelcem (można także blenderem, ale ja chciałam mieć większe kawałki owoców) Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami wody dodajemy do owoców; mieszamy i gotujemy chwilkę żeby powstał tak jakby kisiel. Kiedy przestygnie wykładamy na kaszę.

    Na sam wierzch wykładamy ubitą śmietankę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń