Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo smaczny deser. Składniki na 4 porcje
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 38
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 38
Składniki
Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy przekrojoną laskę wanilii, wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości ok 15-20min co jakiś czas mieszając. Ugotowaną jaglankę przekładamy do pucharków
Owoce wrzucamy do garnuszka, wlewamy odrobinkę wody, dodajemy cukier. Gotujemy kilka chwil aż puszczą sok. Rozdrabniamy widelcem (można także blenderem, ale ja chciałam mieć większe kawałki owoców) Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami wody dodajemy do owoców; mieszamy i gotujemy chwilkę żeby powstał tak jakby kisiel. Kiedy przestygnie wykładamy na kaszę. Na sam wierzch wykładamy ubitą śmietankę.