Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny i zdrowy deser jeżynowy, który ma konsystencję delikatnej pianki. Jest lekki i orzeźwiający. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 4 składników - jeżyn, jogurtu, żelatyny i ulubionego słodzika. Jest prosty w przygotowaniu, ale jego smak, kolor i konsystencja dostarczą zmysłom niezwykłej przyjemności.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 134
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 239
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 134
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 239
Składniki
Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dolewamy 50 ml wody i podgrzewamy ją w rondelku do całkowitego rozpuszczenia*, a następnie studzimy. * Pamiętajmy, aby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia, ponieważ wtedy straci swoje właściwości żelujące. Podgrzewamy ją tylko do rozpuszczenia.
Do jogurtu greckiego dodajemy ostudzoną żelatynę, świeże jeżyny oraz preferowaną ilość cukru lub słodzika i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Powstały mus przelewamy do szklanek i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wierzch dekorujemy kleksem jogurtu, świeżą jeżyną i listkami mięty.
* Do posłodzenia deseru możecie użyć swojego ulubionego słodzika.