Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
na diecie też można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia :-). pyszny, lekki, niskokaloryczny deser :-)
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1425
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14938
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 956
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1425
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14938
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 956
Składniki
Kawę i 3 łyżeczki cukru rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku, ostudzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać pozostale 3 łyżeczki cukru i 3/4 szkl. wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Jogurt wyłożyć do miski. Kiedy żelatyna wystygnie i będzie zaczynała lekko tężeć, połowę dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostałą część żelatyny dodać do kawy i też wymieszać. Jogurt z żelatyną podzielić na pół. Jedna połowa pozostanie biała, do drugiej dodajemy kawę z żelatyną, dokładnie mieszamy (jeżeli powstaną grudki można zmiksować masę blenderem). Obie miseczki wstawiamy do lodówki i zerkamy od czasu do czasy czy zaczynają tężeć. Ciastka kruszymy dosyć drobno. Gdy masy zaczną lekko tężeć wykładamy je warstwami do szklanek, kieliszków lub pucharków: warstwa biała, pokruszone ciastka, warstwa kawowa, pokruszone ciastka, warstwa biała i kawowa. Wierzch posypac kakao lub w dowolny sposób. Schłodzić w lodówce. Smacznego :-) P.S. Jeśli nie liczycie kalorii, polecam dodać 2-3 łyżeczki cukru więcej ;-)