Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia. Bardzo smaczne, orzeźwiające o delikatnie kwaskowym smaku, kolorowych kryształkach z galaretek i jogurtów naturalnych . Polecam
tortownica, papier do pieczenia, miska, łyżka , nóż, deska do krojenia,
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 560
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 393
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 560
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 393
Składniki
Dzień wcześniej przygotować sobie galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml. przegotowanej wrzącej wodzie to znaczy (400 ml na 1 galaretkę będą bardziej zwarte). Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretki. wystudzić i włożyć do lodówki do stężenia. Galaretki po stężeniu pokroić w różnej wielkości kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. ( na 1 litr płynu 6 łyżeczek żelatyny). Średniej wielkości tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm.)wyłożyć tylko spód papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki lub biszkopty. Jogurt naturalny najlepiej gęsty ( grecki ) przełożyć do wyższego naczynia, dodać śmietanę 12 % i cukier puder do delikatnego osłodzenia, całość wymieszać. Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec wmieszać pokrojone galaretki, następnie przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na górę wylać rozpuszczoną lekko tężejącą lecz płynną galaretkę borówkową. Włożyć do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc. Smacznego Rada; Żelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu, ja dodaję na litr płynu 6 łyżeczek żelatyny.
Przygotować galaretki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami.
Przygotowanie masy.
Deser po stężeniu gotowy do podania.