Do góry

Desery Przepis na:

Deser jogurtowy z owocami w galaretce z czerwonego wina

Deser jogurtowy z owocami w galaretce z czerwonego wina

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2576

Dodano:

Odsłon: 20522

Bardzo dobry deser na zimno :)

Składniki

  • spód:
  • jajka, 3
  • miałki cukier do wypieków, 50 g
  • mąka, 50 g
  • cukier waniliowy, 2 łyżki
  • Krem jogurtowy:
  • jogurt naturalny, 600 ml
  • cukier trzcinowy, 100 g
  • starta skórka z cytryny, 1 łyżeczka
  • żelatyna, 20 g
  • Galaretka z wina:
  • mieszane mrożone owoce lub świeże owoce np. borówki i maliny, 1 opakowanie lub ok 600 g
  • czerwone wino, 300 ml
  • woda, 6 łyżek
  • brązowy cukier trzcinowy, 50 g
  • żelatyna., 20 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Deser jogurtowy z owocami w galaretce z czerwonego wina

Przygotowanie

  1. Spód: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć ją z masą. Następnie dodać ubite na sztywną pianę białka i również delikatnie połączyć składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się. Masę wyłożyć do blaszki (standardowa), wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjąć i przełożyć do formy o prostych brzegach, szklanej lub blaszanej.

  2. Krem jogurtowy: Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuścić. Mieszać, stopniowo dodając jogurt. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszać. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawić jak zacznie tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

  3. Galaretka z wina: Wino wlać do rondelka, dodać wodę, cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć zamrożone owoce i polać wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiać do lodówki na minimum godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 lipca 2012 Ponawiam pytanie: a jakie wino? wytrawne, słodkie, półsłodkie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 29 czerwca 2012 O, wygląda fajnie :-) a jakie wino? wytrawne, słodkie, półsłodkie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń