Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobry deser na zimno :)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2955
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 677
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 208
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 898
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 310
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2955
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 677
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 208
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 898
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 310
Składniki
Spód: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypać mąkę i delikatnie połączyć ją z masą. Następnie dodać ubite na sztywną pianę białka i również delikatnie połączyć składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się. Masę wyłożyć do blaszki (standardowa), wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjąć i przełożyć do formy o prostych brzegach, szklanej lub blaszanej.
Krem jogurtowy: Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuścić. Mieszać, stopniowo dodając jogurt. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszać. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawić jak zacznie tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretka z wina: Wino wlać do rondelka, dodać wodę, cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć zamrożone owoce i polać wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiać do lodówki na minimum godzinę.