Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 13346
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41976
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 5089
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45881
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 13346
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41976
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 5089
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45881
Składniki
400 g serka homogenizowanego waniliowego połączyłam ze 100g waniliowej chałwy. Dokładnie wymieszałam, aż do uzyskania jednolitej masy. Do 50 ml wody wsypałam 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy napęczniała, delikatnie podgrzałam i dodałam do 500 ml ajerkoniaku kawowego (do kupienia np. w Biedronce). W pucharkach (poj. 450 ml) ułożyłam warstwę chałwową, na nią kawową. Przyozdobiłam bitą śmietaną. Kawę rozpuszczalną roztarłam do miałkości i oprószyłam śmietanę. Ajerkoniak sam w sobie jest słodki, ale w połączeniu z warstwą chałwową może wydawać się gorzkawy. Dlatego proponuję wymieszać obie warstwy i delektować się deserkiem.