Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6559
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2092
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6559
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2092
 
         
         
                Składniki
400 g serka homogenizowanego waniliowego połączyłam ze 100g waniliowej chałwy. Dokładnie wymieszałam, aż do uzyskania jednolitej masy. Do 50 ml wody wsypałam 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy napęczniała, delikatnie podgrzałam i dodałam do 500 ml ajerkoniaku kawowego (do kupienia np. w Biedronce). W pucharkach (poj. 450 ml) ułożyłam warstwę chałwową, na nią kawową. Przyozdobiłam bitą śmietaną. Kawę rozpuszczalną roztarłam do miałkości i oprószyłam śmietanę. Ajerkoniak sam w sobie jest słodki, ale w połączeniu z warstwą chałwową może wydawać się gorzkawy. Dlatego proponuję wymieszać obie warstwy i delektować się deserkiem.