Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 159
Dodano: 29.11.2020
Odsłon: 238
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Herbatniki rozgniatamy i wsypujemy na dno pucharków.
Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy.
W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone. Dolewamy napój kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do pucharków na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Po tym czasie rozlewamy do pucharków połowę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, na wierzchu układamy borówki, zalewamy pozostałą częścią galaretki. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Moja rada: zamiast napoju kokosowego możemy użyć mleka kokosowego zmieszanego z 1 łyżką cukru pudru.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 30 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda:)0 Kto głosował? | Odpowiedz