Do góry

Desery Przepis na:

Deser kokosowo-borówkowy

Deser kokosowo-borówkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 238

Świetny na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!

Składniki

  • Serek mascarpone - 250 g
  • Napój mleczny o smaku kokosowym - 250 g
  • Żelatyna - 1 łyżeczka
  • Mleko - 25 ml
  • Herbatniki kakaowe - kilka sztuk
  • Borówki - ilość według uznania
  • Galaretka przezroczysta - 1 opakowanie
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser kokosowo-borówkowy

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Herbatniki rozgniatamy i wsypujemy na dno pucharków.

  3. Żelatynę zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy, cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Studzimy.

  4. W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone. Dolewamy napój kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do pucharków na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  5. Po tym czasie rozlewamy do pucharków połowę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, na wierzchu układamy borówki, zalewamy pozostałą częścią galaretki. Ponownie chłodzimy w lodówce.

    Moja rada: zamiast napoju kokosowego możemy użyć mleka kokosowego zmieszanego z 1 łyżką cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń