Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszny deser, wzorowany na cieście o tej samej nazwie :) Idealnie sprawdzi się na lato.
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1404
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2935
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 524
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1404
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2935
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 524
Składniki
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Śmietanę ubić na puszysto z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodawać ser mascapone i krótko ale dokładnie zmiksować, tak, aby nie było grudek. Herbatniki rozkruszyć w malakserze na piasek.
Nasypać po ok. 1 1/2 łyżki do każdego pucharka. Kilka malin zostawić do dekoracji. Pozostałe (jeśli są większe) pokroić na połówki i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby galaretka mocniej stężała. Na zastygniętą galaretkę dać krem i poukładać mini bezy. Posypać płatkami migdałów i udekorować pozostałymi malinami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem.
Rady: Aby galaretka szybciej stężała, można rozpuścić ją w 200 ml gorącej wody, następnie dodać 200 ml wody zimnej i wstawić na jakiś czas do lodówki, kontrolując, aby za mocno się nie zsiadła. Jeśli tak się stanie, naczynie należy umieścić w misce z gorącą wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.