Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-07-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszny deser, wzorowany na cieście o tej samej nazwie :) Idealnie sprawdzi się na lato.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6413
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6413
Składniki
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Śmietanę ubić na puszysto z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodawać ser mascapone i krótko ale dokładnie zmiksować, tak, aby nie było grudek. Herbatniki rozkruszyć w malakserze na piasek.
Nasypać po ok. 1 1/2 łyżki do każdego pucharka. Kilka malin zostawić do dekoracji. Pozostałe (jeśli są większe) pokroić na połówki i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki, aby galaretka mocniej stężała. Na zastygniętą galaretkę dać krem i poukładać mini bezy. Posypać płatkami migdałów i udekorować pozostałymi malinami i listkami mięty. Schłodzić przed podaniem.
Rady: Aby galaretka szybciej stężała, można rozpuścić ją w 200 ml gorącej wody, następnie dodać 200 ml wody zimnej i wstawić na jakiś czas do lodówki, kontrolując, aby za mocno się nie zsiadła. Jeśli tak się stanie, naczynie należy umieścić w misce z gorącą wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.