Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczny deser z serkiem mascarpone i malinami jest prosty w przygotowaniu, apetyczny oraz niezwykle kremowy. Ciekawie łączy się tu kwaskowaty smak owoców ze słodką i puszystą masą mascarpone. Taki deser warto przygotować nawet bez okazji.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4254
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11605
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6634
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5529
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13716
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4254
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11605
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6634
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5529
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13716
Składniki
Na początku pokrusz dobrze ciasteczka, żeby przypominały konsystencją żwir. Nie rozdrabniaj jednak zbyt mocno. Wsyp niezbyt grubą warstwę na dnie szklanek, salaterek lub słoiczków.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywną masę. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone i ubijaj dalej. Gdy śmietanka i mascarpone będą już ze sobą połączone, wsyp jeszcze 3 łyżki cukru pudru i krótko miksuj na najwyższych obrotach. Przełóż do słoiczków i ułóż równe warstwy. Jeśli krem, np. pod wpływem upału, nie jest zbity, włóż deser na kwadrans do lodówki przed kolejną czynnością.
Jeśli masz świeże maliny, możesz ułożyć je na kremowej masie według uznania. Jednak możesz też owoce (szczególnie te mrożone) krótko zblendować (lub ugnieść widelcem) z łyżką cukru pudru i przełożyć na warstwę z mascarpone. Wstaw taki deser z malinami do lodówki na co najmniej godzinę, żeby dobrze się schłodził. Potem zajadaj ze smakiem!