Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 219
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 219
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Czereśnie wydrylować i przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż czereśnie puszczą sok, lekko zmiękną i odparuje połowa płynu. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Krótko podgotować i odstawić do przestudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę. Ciastka zblendować na piasek. Przesypać na dno szklanek, dodać krem i frużelinę. Udekorować świeżymi czereśniami, czekoladą i miętą. Schłodzić przed podaniem.