Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trifle (z angielskiego – przekładaniec) to deser w pucharkach złożony z kilku warstw słodkości. W poniższym wariancie bazą jest ciasto czekoladowe (może być gotowe, choć lepiej wykorzystać kawałek domowego wypieku), któremu towarzyszy aksamitny, karmelowy krem i słonawy, karmelowy sos.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 137
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 137
Składniki
Podgrzej w kąpieli wodnej połowę (100 g) śmietany kremówki. Pokrusz do niej białą czekoladę. Dodaj masę kajmakową. Podgrzewaj (co pewien czas mieszając), aż czekolada się rozpuści, a kajmak upłynni. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przygotuj 6 szklanych pucharków (lub szklanek) o pojemności około 250 ml każdy.
Pokrusz ciasto czekoladowe, podziel na 6 porcji i rozłóż do szklanek. Lekko ugnieć. Nasącz każdą porcję łyżeczką likieru.
Przygotuj sos karmelowy. Podgrzej w rondelku cukier (nie mieszaj). Gdy się rozpuści, dodaj masło. Wymieszaj do połączenia składników. Do masy wlej resztę śmietany kremówki, dodaj sól i ponownie wymieszaj. Gotuj przez chwilę. Odstaw do przestudzenia.
Posiekaj gorzką czekoladę. Możesz też część przerobić na dekoracyjne wiórki (do ozdoby deseru).
Ubij (mikserem na wysokich obrotach) schłodzoną masę kajmakową na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do niego schłodzony serek mascarpone.
W każdym pucharku wyłóż na ciasto warstwę kremu. Rozsyp na nim porcję posiekanej czekolady, wlej trochę sosu karmelowego. Przełóż do pucharków resztę kremu. Udekoruj pozostałym sosem (być może nie wykorzystasz całego – użyj do innych deserów!) i czekoladą.