Do góry

Desery Przepis na:

Deser – wiśniowe tiramisu

Deser – wiśniowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2022

Dodano:

Odsłon: 355

Przepyszne wiśniowe tiramisu zachwyci smakiem każde podniebienie, doskonałe na podwieczorek lub deser. Kwaskowate wiśnie idealnie komponują się z serkiem mascarpone i dają niesamowity efekt smakowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu naprawdę warto.

Składniki

  • wiśnie 400 g ( mogą być mrożone)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 jajka
  • serek mascarpone 250 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 podłużne biszkopty do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Deser – wiśniowe tiramisu

Przygotowanie

  1. Wiśnie drylujemy i opłukujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dodajemy wiśnie, mieszamy, odstawiamy do stężenia.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ucieramy.
    Białka z dodatkiem szczypty soli ucieramy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z kremem.
    Stężoną galaretkę wyjmujemy z lodówki i mieszamy.
    Na dno pucharków nakładamy galaretkę z wiśniami, przekładamy ją warstwę kremu, a na wierzchu dajemy kolejną warstwę galaretki. Pucharek dekorujemy biszkoptem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń