Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką ozdobiony bezikami. Zamiast lodów dla amatorów kwaskowych, delikatnych, cytrusowych smaków. W środku zielona galaretka.
Po romantycznej kolacji we dwoje czas na przepyszny deser brzoskwiniowy z mi...
Odsłon: 12894
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 17
Pyszny deser dla dorosłych. Ma gładką, puszystą konsystencję, jest delikatny...
Odsłon: 291
Smakowite danie z kotletów mielonych podanych z ziemniakami i sosem z groszku...
Odsłon: 936
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 453
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 17
Pyszny deser dla dorosłych. Ma gładką, puszystą konsystencję, jest delikatny...
Odsłon: 291
Smakowite danie z kotletów mielonych podanych z ziemniakami i sosem z groszku...
Odsłon: 936
Dzisiaj zapraszam na pyszną i szybką surówkę, którą moi chłopcy uwielbiają, a...
Odsłon: 453
Składniki
Najpierw przygotowujemy dwie warstwy galaretki. Jedną zieloną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko z połową wody. Trochę ostudzić i rozlać do dwóch szklanych pojemników wyłożonych folią spożywczą. Pojemniki powinny być mniejsze niż średnica foremki, w której zrobimy deser. U mnie jest to mała foremka do ciasta i szklany, prostokątny pojemnik, który postawiłam w lodówce na boku, tak żeby wyszedł trójkąt.
Drugą galaretkę przygotować w połowie wody i odstawić do ostygnięcia. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Sok z limonki podgrzać z cukrem i skórką z limonki. Następnie rozpuścić w nim żelatynę i odstawić na około 10 minut do schłodzenia.
Śmietanę ubić. Do schłodzonej żelatyny dodać jogurt, schłodzoną galaretkę i ubitą śmietanę. Ostrożnie wymieszać. Można dodać odrobinę barwnika. Prostokątną foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno nałożyć warstwę jogurtu z żelatyną. Następnie większą zieloną galaretkę. Polać warstwą jogurtową i na to położyć drugą warstwę galaretki. Zalać resztą masy jogurtowej. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin do zastygnięcia.
Po zastygnięciu ostrożnie wyjąć z foremki, zdjąć folię. Udekorować kruszonymi bezami i plasterkami limonki.
Przepisy Desery
Desery
Szarlotka z kremem francuskim
Desery
Łasuch
Desery
Szarlotka z brzoskwiniowym dżemem
Desery
Mazurek pistacjowy
Szarlotka z kremem francuskim
Jak to przed świętami zazwyczaj bywa przeszukuję stare zeszyty z przepisami,...
Odsłon: 59
Łasuch
Łasuch to prosty w wykonaniu i efektowny deser składający się z kremu twarogo...
Odsłon: 669