Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 198
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 198
Składniki
Obrane mango zmiksuj blenderem na mus. Wlej sok z cytryny, wymieszaj. Do rondelka wlej mleko, dodaj laskę oraz ziarenka wanilii, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii. Do miski włóż żółtka, wsyp 2 dag cukru, utrzyj mikserem. Wciąż miksując, wlej mleko cienkim strumieniem. Całość przelej do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (uważaj, aby się nie zagotowała). Włóż do lodówki na około 30 minut.
Do miski włóż białka, ubij mik- serem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując pozostały cukier. 18 dag schłodzonej śmietanki kremówki ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Do kremu waniliowego dodaj mus mango, wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietankę oraz pianę, delikatnie wymieszaj. Masę przelej do miseczek lub silikonowych foremek. Włóż do zamrażarki na ok. 4 godziny. Wyjmij z foremek, udekoruj pozostałą ubitą śmietanką oraz pistacjami.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie